Back to Course

Art and Practice of Spiritual Direction

0% Complete
0/0 Steps
  1. Introduction to the Course
  2. Art and Practice Themes Outline 2021-22
  3. Art and Practice Book List 2021-22
  4. Welcome from Program Mentors
  5. Zoom Links
  6. Assignments and Resources
    11 Topics
  7. Video Pre-work for Session 2: The Circle of Life
    3 Topics
  8. Video Pre-work for Session 2: Theological Presuppositions
    3 Topics
  9. April 10: Session 2 Flow
  10. Labyrinth Gallery
  11. Real Play from April 10, 2021
    1 Topic
  12. Video Pre-Work for Session 3: Supervision
    6 Topics
  13. May 8: Session 3 Flow
  14. Video Pre-Work for Session 4: Interior Movements
    4 Topics
  15. June 12: Session 4 Flow
  16. Video Pre-Work for Session 5: Directing Another in Prayer
    5 Topics
  17. July 10: Session 5 Flow
  18. Video Pre-Work for Session 6: Jungian Psychology and Spiritual Direction
  19. September 11: Session 6 Flow
  20. Video Pre-Work for Session 7: Culture and Marginalization
    7 Topics
  21. October 9: Session 7 Flow
  22. Pre-Work for Session 8: Special Topics in Spirituality
  23. November 13: Session 8 Flow
  24. Pre-Work for Session 9: Discernment
  25. January 7 & 8 Discernment Weekend
Lesson 25 of 25
In Progress

January 7 & 8 Discernment Weekend

Downloads:

Song Titles

You Can Do this Hard Thing – Carrie Newcomer

Come Dance with Me – Johna Peterson

In this Place of Silence – Johna Peterson

What’s Next? 

  • Reflection paper (due January 17)
    • What was it like to prepare for this session?
    • What did you learn about yourself through preparation, interview and sharing groups?
    • How do you understand your call at this point?
  • Submit your Letter of Intention to your mentor (due January 17) via email or you can use the ‘Reflection Paper Link’ below.
  • You will be contacted about the results of personal and staff discernment by February 1.
  • Assignments for March session will be in the platform by February 1.
  • No Mentor Group meetings in January or February
  • Continue to meet with directees
  • Continue to meet with supervisor.
  • Continue looking for directees to maximum of 5 

Art & Practice of Spiritual Direction

Session 9: Discernment Weekend

Art & Practice of Spiritual Direction

Session 9: Discernment Retreat

January 7 & 8, 2022
All times are listed in Pacific Time 

As with all retreats, times are flexible and may be adjusted along the way.

11:50   Zoom opens

12:00   Welcome and news 

12:10   Overview of the days

12:25   Opening Prayer (30 min.)

12:55   Stretch Break (5min.)

1:00     Mentor Groups – Contemplative listening: What was it like to prepare for this discernment weekend?

(60 min.)

2:00     Individual Reflection: What new learning about discernment have come to you in these  last months and from your listening today? (60 min.)

3:00     Mixed Groups/Interns in Interview – Conversation: How is this internship impacting my relationship with God, experience of prayer, sense of call? (45 min.)

                        See “Room” Assignment for interview meeting times and rooms (30 min.)

 

3:45     Individual Reflection (30 min.)

 

4:15     Different Mixed Groups/Interns in Interview – Conversation: How is this internship  impacting my relationship with God, experience of prayer, sense of call? (45min.)

                        See “Room” Assignment for interview meeting times and rooms (30 min.)

 

5:00    Closing (15 min.)

 

Remember that we are on retreat, so take care to set aside time for reflection this evening.

Saturday

8:50     Zoom opens

9:00     Morning Prayer (15 min.) 

9:15     Review of the Day and Check-in (15 min.)

9:30     Mentor Groups – Contemplative listening: How is this ministry impacting my life?
(60 min.)

10:30   Individual Reflection, Intern Interviews, and Lunch: (3.5 hours)

                        See “Room” Assignment for interview meeting times and rooms (30 min.)

 

2:00     Mixed Groups/Interns in Interview – Conversation: What changes do I notice in  myself? (45 min.)

                        See “Room” Assignment for interview meeting times and rooms (30 min.)

 

2:45     Individual Reflection and Intern Interviews (30 min.)

3:15     Different Mixed Groups/Interns in Interview – Conversation: What changes do I notice in myself? (45 min.)

                        See “Room” Assignment for interview meeting times and rooms (30 min.)

4:00     Individual Reflection and Intern Interviews (30 min.)

4:30     Mentor Group: What am I noticing about myself right now? What is shifting? (45 min.)

5:15     Large Group: Checking in, reminders and closing ritual (45 min.)

6:00     End

What’s Next? 

  • Reflection paper (due January 17)
    • What was it like to prepare for this session?
    • What did you learn about yourself through preparation, interview and sharing groups?
    • How do you understand your call at this point?
  • Submit your Letter of Intention to your mentor (due January 17)
  • You will be contacted about the results of personal and staff discernment by February 1.
  • Assignments for March session will be in the platform by February 1.
  • No Mentor Group meetings in January or February
  • Continue to meet with directees
  • Continue to meet with supervisor.
  • Continue looking for directees to maximum of 5