July 10: Session 5 Flow

Art & Practice of Spiritual Direction

Session 5: Directing Another in Prayer

July 10, 2021
All times are listed in Pacific Time 

As with all retreats, times are flexible and may be adjusted along the way.

Session 5 Flow – Participant PDF Download

8:50  Zoom opens

9:00  Opening Ritual 

9:02  Opening Prayer: A Shovel is a Prayer (8 min.)

9:10 The Cone (10 min.)

9:20  Reflection on my Prayer: Drawing image/experience of God (20 min.)

9:40 Intern Dyad Break Outs: Share and journal Reflection on my Prayer (25 min.)

 

10:05  Break (10 min.)

 

10:15  Large Group: Images and Definitions (20 min.) 

10:35 St. Augustine: You Shattered my Deafness (10 min.)

10:45 Core Beliefs and Assumptions about Prayer (20 min.)

11:05 Mentor Groups: The Three Ways of Prayer (30 min.)

 

11:35   Lunch! (Review Case Study) (90 min.)

 

1:05  Large Group: Augustine prayer as song: Johnna Peterson (5 min.) 

1:10  The Spiritual Senses (7 min.)

1:17 Directing Prayer (20 min.)

1:35 Mentor Groups: Case Study – Directing Another in Prayer (30 min.)

 

2:05  Break (10 min.)

 

2:15 Large Group: Praying for Others: A Contemplative Approach (30 min.)

2:45 Journal the Day (5 min.)

2:50 Reminders and Closing Ritual (10 min.)

3:00 End

 

What’s Next? 

  • Mentor group meeting with Quads; supervision and direction meetings
  • Reflection paper (due July 22)
  • Assignments for September (!): Keep checking the assignment page 
  • Finish reading Holy Listening and Into the Silent Land plus other reading ahead
  • Resources handouts, audios and videos 
  • Continue looking for directees, if necessary