Back to Course

Art and Practice of Spiritual Direction

0% Complete
0/0 Steps
  1. Introduction to the Course
  2. Zoom Links
  3. Assignments and Resources
    11 Topics
  4. Video Pre-work for Session 2: The Circle of Life
    3 Topics
  5. Welcome from Program Mentors
  6. Video Pre-work for Session 2: Theological Presuppositions
    3 Topics
  7. Art and Practice Themes Outline 2021-22
  8. Art and Practice Book List 2021-22
  9. April 10: Session 2 Flow
  10. Labyrinth Gallery
  11. Video Pre-Work for Session 3: Supervision
    6 Topics
  12. Real Play from April 10, 2021
    1 Topic
  13. May 8: Session 3 Flow
  14. Video Pre-Work for Session 4: Interior Movements
    4 Topics
  15. June 12: Session 4 Flow
  16. Video Pre-Work for Session 5: Directing Another in Prayer
    5 Topics
  17. July 10: Session 5 Flow
  18. Video Pre-Work for Session 6: Jungian Psychology and Spiritual Direction
  19. September 11: Session 6 Flow
  20. Video Pre-Work for Session 7: Culture and Marginalization
    7 Topics
  21. October 9: Session 7 Flow
  22. Pre-Work for Session 8: Special Topics in Spirituality
  23. November 13: Session 8 Flow
  24. Pre-Work for Session 9: Discernment
  25. January 7 & 8 Discernment Weekend

Art & Practice of Spiritual Direction

Session 4: Interior Movements

June 12, 2021
All times are listed in Pacific Time 

As with all retreats, times are flexible and may be adjusted along the way.

8:50  Zoom opens

9:00  Opening Ritual 

9:02  Opening Prayer: Mark 10:17-22 The Rich Young Man (23 min.)

9:25  Breakout Rooms: Share from journaling (20 min.)

9:45 Large Group: Recall Theological Presuppositions from March (15 min.)

10:00  Break (10 min.)

10:10  Discernment/Movements (10 min.) 

10:20 Role of Director with Directee (20 min.)

10:40 Role of Director with Self (5 min.)

10:45 2 Large Groups: Discussion of Ch 5 Sacred is the Call (20 min.)

11:05  Large group: Stretch Break (5 min.)

11:10   Counter Movements/Resistance (10 min.)

11:20 Mentor Groups: Discussion of Ch. 6 in Sacred is the Call

     Ch. 6 in The Practice of Spiritual Direction (40 min.)

12:00 Lunch! (With completion of Blocks to Spiritual Awareness and Practice) (90 min.)

1:30  Role Play and Discussion: Repression (25 min.) 

1:55  Role Play and Discussion: Resistance (20 min.)

2:15 Role Play and Discussion: Direction session: The Rich Young Man (35 min.)

2:50 Journal the day (5 min.)

2:55 Reminders and Closing Ritual (5 min.)

What’s Next? 

  • Mentor group meeting with Quads
  • Assignments for July: Keep checking the assignment page; Continue reading Holy Listening (Guenther) plus other reading ahead; Resources handouts, audios and videos 
  • Reflection paper (due June 24)
  • Continue looking for directees, if necessary 
  • Begin supervision sessions