Back to Course

Art and Practice of Spiritual Direction

0% Complete
0/0 Steps
  1. Introduction to the Course
  2. Zoom Links
  3. Assignments and Resources
    11 Topics
  4. Video Pre-work for Session 2: The Circle of Life
    3 Topics
  5. Welcome from Program Mentors
  6. Video Pre-work for Session 2: Theological Presuppositions
    3 Topics
  7. Art and Practice Themes Outline 2021-22
  8. Art and Practice Book List 2021-22
  9. April 10: Session 2 Flow
  10. Labyrinth Gallery
  11. Video Pre-Work for Session 3: Supervision
    6 Topics
  12. Real Play from April 10, 2021
    1 Topic
  13. May 8: Session 3 Flow
  14. Video Pre-Work for Session 4: Interior Movements
    4 Topics
  15. June 12: Session 4 Flow
  16. Video Pre-Work for Session 5: Directing Another in Prayer
    5 Topics
  17. July 10: Session 5 Flow
  18. Video Pre-Work for Session 6: Jungian Psychology and Spiritual Direction
  19. September 11: Session 6 Flow
  20. Video Pre-Work for Session 7: Culture and Marginalization
    7 Topics
  21. October 9: Session 7 Flow
  22. Pre-Work for Session 8: Special Topics in Spirituality
  23. November 13: Session 8 Flow
  24. Pre-Work for Session 9: Discernment
  25. January 7 & 8 Discernment Weekend
Lesson 21 of 25
In Progress

October 9: Session 7 Flow

Art & Practice of Spiritual Direction

Session 7: Culture and Marginalization

October 9, 2021
All times are listed in Pacific Time 

As with all retreats, times are flexible and may be adjusted along the way.

 

8:50     Zoom opens

9:00     Opening Ritual 

9:05     Opening Prayer

9:10     Large Group: Respond to videos on Culture and Social Structures (25 min.)

9:35     Mixed Groups: What core values do you hold & what are their origins and influences?                                   How do you relate to core values our culture holds (40 min.)

 

10:15   Break (10 min.)

 

10:25   Large Group: Power Shuffle Exercise (25 min.)

10:50   Large Group: Individual reflection on the exercise (5 min.)

10:55   Triad Breakout: Share what you are noticing (15 min.)

11:10   Large Group: Discussion (30 min.)

11:25   Large Group: Respond to videos on Being with and at the Margins (30 min.)

 

12:00   Lunch!  (90 min.)

 

1:30     Large Group: Staff share SD experiences of cultural/marginalization issues

                                    (20 min.) 

1:50     Large Group: Reflection on cultural/marginalization experiences (30 min.)

 

2:15     Stretch break

 

2:15     Large Group: Respond to videos on Implications for Spiritual Direction (20 min.)

2:45     Journal the Day (5 min.)

2:50     Reminders and Closing Ritual (10 min.)

3:00     End

 

What’s Next? 

  • Mentor group meeting with Quads; supervision and direction meetings
  • Reflection paper (due October 21)
  • Assignments for November: Specific instructions for book project  
  • Read your chosen book and prepare for presentation in Mentor Groups during November session
  • Resources handouts: RSM Critical Concerns
  • Continue looking for directees, if necessary 

 

Course Website:

https://mercyis.org/art-and-practice-online-course/           Password: APListen2021